KAWA Z INDII: ziarna, które rosną między monsunami
Kto by pomyślał, że Indie są szóstym krajem na świecie jeśli chodzi o produkcję kawy? W powszechnym przekonaniu jest to kraj, który kojarzy się przede wszystkim z produkcją herbaty. Okazuje się jednak, że również kawa jest tam produkowana z powodzeniem. Natomiast samo spożycie kawy w Indiach nie należy do dużego. Wyniki badań pokazują, że konsumpcja jest jednak w ciągłym trendzie wzrostowym.
Nie jest dokładnie wiadomo, w jaki sposób uprawa kawy trafiła do Indii. Według pewnej legendy w 1670 roku pielgrzym o imieniu Bada Budan, powracając z Mekki i podróżując przez Jemen, ukradł stamtąd siedem „magicznych” ziaren – jak mniemał – kakaowca, które następnie zasiał w rejonie Karnataka (rejon uchodzący dzisiaj jako największy pod względem uprawy kawy). I tak kawa trafiła w te strony.
Indie znajdują się w idealnym położeniu geograficznym, gdzie panują doskonałe warunki do uprawy kawy i to w szczególny sposób (przekonamy się o tym w dalszej części lektury).
Główną charakterystyką kawy uprawianej w Indiach jest jej bardzo niska kwasowość i bardzo dobra treść (body). Te dwie cechy są kluczowe w końcowej ocenie organoleptycznej naparu
Kawa to doskonały pomysł na prezent
Metoda klasyfikacji indyjskiej kawy
Istnieje wiele sposobów klasyfikacji kawy. Różnią się one w zależności od kraju, w którym jest ona uprawiana. Dla przykładu w Hondurasie klasyfikuje się kawę w zależności od wysokości, na jakiej jest ona uprawiana. W Indiach ziarna kawy klasyfikowane są na podstawie metody ich obróbki po zbiorze:
– Plantation: ziarna obrabiane metodą na mokro (lub myte)
– Cherry: ziarna obrabiane w sposób naturalny
– Parchment: ziarna kawy (Robusty) obrabiane na mokro
Oprócz ww. metod istnieje jeszcze jedna – absolutnie wyjątkowa i unikalna: Monsooned Malabar (kawa monsunowa). To metoda odkryta – można powiedzieć – przez przypadek.
Kiedyś kawa była transportowana z Indii do Północnej Europy na żaglowcach. Podróż taka trwała często miesiącami. Przy rozładunku kawy w portach zauważono, że ziarna kawy zmieniły kolor z zielonego na żółtawy – powodem zmiany wyglądu kawy okazały się wilgoć oraz wiatr, które zawsze były obecne na statkach żaglowych. Kawa taka po wypaleniu, zmieleniu i zaparzeniu charakteryzowała się wyjątkowym, mocnym i pikantnym smakiem. Ten smak kawy bardzo przypadł do gustu Europejczykom.
W dzisiejszych czasach morski transport kawy do Europy trwa znacznie krócej, dlatego też w inny sposób wykorzystuje się właściwości monsunów do otrzymania kawy monsunowej o takich samych walorach jak dawniej. Zebrane ziarna kawy magazynuje się w dużych halach bez ścian. Dzięki temu wiatr monsunowy i wilgoć mają możliwość oddziaływania na składowaną kawę, która w końcowym efekcie przybiera pożądany kolor i właściwości
W naszej ofercie również kawy limitowane
Rejony uprawy kawy w Indiach
Indie są bardzo dużym krajem: zatem gdzie dokładnie uprawiana jest kawa?
Oto rejony i stany indyjskie, w których odbywa się jej produkcja:
– Kerala: stan, w którym uprawia się prawie 30% całej produkcji indyjskiej kawy – przede wszystkim produkcja kawy monsunowej
– Karnataka: obszar, w którym wg legendy zasiano pierwsze ziarna kawy. 50% produkcji kawy, głównie robusty.
– Tamil Nadu: produkcja prawie 10% kawy indyjskiej
– Wschodnie i północne obszary Indii: małe obszary z małymi gospodarstwami rolnymi, które produkują przede wszystkim Arabikę
Zainteresowałeś się kawami indyjskimi?
W naszej ofercie znajdziesz indyjskie kawy jednorodne, takie jak arabikę Malabar (monsunowa), arabikę Plantation lub robustę indyjską cherry. Zapraszamy!
Komentarze